Fråga 2021/22:717 Skyddsåtgärder vid skolöppningar

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Omikron, den variant av covid-19 som nu tycks dominera Sverige och världen, är en mycket smittsam sjukdom, betydligt mer smittsam än den tidigare deltavarianten. Smittspridningen är exponentiell – det vill säga den ökar mer och mer på kortare och kortare tid, vilket inte helt oväntat oroar många, inte minst personer som anses tillhöra riskgrupp. Vad som oroar än mer är de närmast obefintliga insatser som görs för att förhindra utbredd smittspridning i samhället i allmänhet och i skolmiljö i synnerhet.

Risken med rådande förhållningssätt är att sjukvården inte kommer att ha tillräckligt med vårdplatser för de allvarligt sjuka samtidigt som ett högt sjuktal i samhället kan leda till att grundläggande samhällsfunktioner mer eller mindre slås ut. Därtill kan den ökande smittan som bekant göra att även personer som drabbas, oavsett hälsotillstånd eller ålder, drabbas av långvariga problem till följd av infektionen – nya studier pekar bland annat på att exempelvis barn kan drabbas av diabetes efter genomgången infektion.

Trots vetskapen om detta och att skolan till följd av många sjuka riskerar att drabbas av personalbrist och ett allmänt ansträngt skolväsen (därmed även en undermålig undervisning) öppnar alla skolor som vanligt. Ovaccinerade barn, men även skolpersonal, kommer att tvingas till en miljö utan krav på andningsskydd, utan krav på en god ventilation och luftrening samt utan någon som helst möjlighet att kunna hålla ett relevant avstånd inomhus. Sveriges ovetenskapliga linje går i vanlig ordning rakt emot praxis i övriga Norden, där man i stället har infört effektiva smittskyddsåtgärder, testning och smittspårning (utöver möjligheten till distansundervisning).

Det är skolorna som i dag driver smittan. Mot bakgrund av vad vi i övrigt vet önskas därför statsrådet Lina Axelsson Kihlblom svara på följande fråga:

 

Hur kan statsrådet motivera att Sverige, till skillnad från våra grannländer, inte har vidtagit adekvata skyddsåtgärder i samband med skolöppningen?