av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Under 2020 infördes en tillfällig licensjakt på gråsäl under två säsonger. 2 000 djur skulle skjutas per säsong längs landets kuster.
Det har rapporterats från medier, bland annat från Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, om maskangripen och sälskadad torsk under 2018. Ett sådant exempel är från Simrishamn, där fiskare visat upp hur torsken angripits.
Sälmasken påverkar alltjämt fiskbeståndet längs Skånes kust, och i Öresund frodas parasiter och sälskador uppkommer på hela fiskbeståndet, inte bara på torsk, enligt Länsstyrelsen i Skåne.
Under 2020 sköts det 1 023 gråsälar av kvoten på 2 000. Under 2021 har det rapporterats in 875 skjutna sälar, varav de flesta från Stockholm och norra delen av landet.
I Skåne, där parasitproblemen är störst, finns rapport om 15 skjutna gråsälar.
Enligt fiskehandläggare på Länsstyrelsen i Skåne har det utbildats hundratals personer på olika jaktutbildningar, men det är ändå inte fler som jagar.
Jakten sägs vara komplicerad, där jaktlag behöver ha flera båtar och tillgång till dykare. Lägg därtill att det inte finns någon avsättning för jaktbytet.
Inom EU finns förbud mot all slags handel med sälprodukter. Inom ramen för skyddsjakten behöver det bli tydligt för EU att jakten på sälen måste ge hållbara effekter, såsom att köttet och skinnen tas till vara. Det innebär att Sverige behöver driva frågan om att få på plats ett handelstillstånd i EU för sälprodukter utifrån skyddsjakt ska kunna ske.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:
Avser statsrådet att verka för att regeringen ska överlämna ett förslag på att häva förbudet för sälprodukter inom ramen för skyddsjakt?