Fråga 2021/22:713 Rekordhöga elpriser

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Sverige och inte minst Skåne har rekordhöga elpriser.

En gård i nordvästra Skåne som normalt drar 6 000 kronor i elkostnader hade i december månad 14 000 kronor i elräkning. Hushåll vittnar om drastiskt ökade kostnader.

Runt om i Europa är elpriser höga på grund av bristen på gas, och det är anledningen till att elpriserna far i höjden tillsammans med att vindkraftverk står stilla när det är kallt och inte blåser. Samtidigt har regeringen försatt vårt land i ett läge där produktionssäker el tagits ur drifts när de två reaktorerna i Ringhals lagts ned. Sammantaget gör detta att vårt land nu befinner sig i ett läge där experter menar att detta inte är enskilda händelser utan att det kommer att komma mer volatila priser återkommande under lång tid framåt. Experter har också varnat för risker med att Sverige kan tvingas rangordna verksamhet som kan komma att behöva stängas ned i prioriteringsordning. Detta är allvarligt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att vidta omedelbara åtgärder med anledning av de skyhöga elpriserna i landet, som drabbar såväl hushållsekonomin som näringslivet, inte minst i Skåne och södra Sverige?