Fråga 2021/22:711 Resultat av dialog med mottagande länder

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 30 december 2021 sändes ett inslag i Sveriges Radios Ekot. Inslaget var uppföljning av riksdagens tillkännagivande från juni 2021. Tillkännagivandet innebär att polisen bör få befogenhet att tvångstesta personer för covid-19 om det är nödvändigt för att kunna verkställa ett utvisningsbeslut.

Vid förra årsskiftet, 2020/21, rapporterade medier om fenomenet att utländska medborgare som fått utvisningsbeslut vägrade att testa sig och på så sätt undvek eller sköt upp sin utvisning. Redan i ett första svar på en skriftlig fråga från undertecknad om detta var det uppenbart att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som vid tillfället också var migrationsminister, var ointresserad av att vidta några lagstiftningsåtgärder. Ett år, ett antal skriftliga frågor och interpellationsdebatter samt ett tillkännagivande senare står vi fortfarande och stampar på samma ställe. Regeringen har heller inte vidtagit några iakttagbara åtgärder.

I Ekots inslag från 30 december 2021 hänvisar justitie- och inrikesministern till diplomatiska insatser riktade mot de länder som ska ta emot sina egna medborgare som en framkomlig väg. Så här uttryckte sig justitie- och inrikesministern i en interpellationsdebatt med undertecknad i februari 2021:

”Det är i så fall bättre att föra en dialog med de länder det gäller om att de ska ändra sina regler på den här punkten eller testa dem själva när de kommer på plats. Det är ett mycket lättare sätt att hantera den här frågan. En sådan dialog kommer vi att föra med de aktuella länderna.”

Eftersom justitie- och inrikesministern hänvisar till dialog och diplomatiska kontakter med berörda länder framför att bereda riksdagens tillkännagivande är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initativ till dialog och diplomatiska kontakter har statsrådet och regeringen tagit med anledning av det ovan anförda?