Fråga 2021/22:709 Ytterligare ett svenskt universitet i världsklass

av Alexandra Anstrell (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tyvärr har den högre utbildningen i Sverige i dag kommit att bli alltmer fokuserad på kvantitet i stället för kvalitet. Antalet högskolor och universitet har växt kraftigt de senaste decennierna, och många som är verksamma inom akademin vittnar om att kunskapskraven har sänkts.

Att bredda den högre utbildningen kan ibland vara önskvärt, men om detta leder till att kvaliteten urholkas bör utvecklingen motverkas. I stället för att eftersträva så många utbildningsplatser som möjligt på landets universitet och högskolor bör utbildningens kvalitet prioriteras. Därför ska initiativ tas för att skapa ett internationellt elituniversitet i absolut världsklass i Stockholmsregionen.

I dag finns Stockholms universitet, Handelshögskolan, Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Södertörns högskola och Karolinska institutet (KI), den sistnämnda med fokus på medicinsk forskning och utbildning i regionen och som återkommande rankas mycket högt i internationella jämförelser. Men för att säkra Sveriges och huvudstadens konkurrenskraft och attraktivitet framöver bör satsningar göras för att, i Stockholmsregionen, möjliggöra för ett ytterligare universitet i världsklass. Det skulle kunna göras genom att ett utländskt internationellt universitet får starta en filial här.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att arbeta för att möjliggöra för ett ytterligare universitet i världsklass i Stockholmsregionen?