Fråga 2021/22:701 Neutral utvärdering av reformen för slopande av revisionsplikten

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I ett pressmeddelande från regeringen den 28 december 2021 och i Bolaget som brottsverktyg (direktiv 2021:115) framgår att regeringen vill återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. En särskild utredare ska överväga och föreslå åtgärder som syftar till att motverka att aktiebolag och andra företag används för att begå brott och andra oegentligheter. Det finns i direktivet flera andra intressanta utgångspunkter för utredning än återinförande av revisionsplikten som kan vara tillräckliga.

Regeringen missar i direktivet den uppföljning av reformen för avskaffande av revisionsplikten som Riksrevisionen efterfrågar i den rapport regeringen själv hänvisar till, Åtgärder med anledning av granskningsrapporten om avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag (RiR 2017:35). Skrivningarna och andemeningen i direktivet är att utredningen ska inrikta sig på förslag för återinförande av revisionsplikten. Det noteras att för- och nackdelar som finns med nuvarande undantag från revisionsplikten för små aktiebolag ska redovisas. Detta innebär dock ingen fullständig utvärdering av den tidigare reformen eftersom det i samma första punkt i direktivet och i skrivningar i övrigt framgår att förslag för återinförande är önskvärt.

Det är angeläget att en neutral utvärdering görs av den reform som genomfördes 2010 för slopande av revisionsplikten, vilken bör vara fristående från nytt förslag om återinförande. Detta i linje med den utvärdering Riksrevisionen efterlyser. Man bör även utgå från en bredd av intressenter och aspekter. Inte endast eventuella baksidor med slopad revisionsplikt bör beaktas utan även det som intresseorganisationer för företagare pekar på. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att komplettera direktivet med att en allomfattande uppföljning av reformen för avskaffande av revisionsplikten ska göras, bortkopplad från direkt förslag om återinförd revisionsplikt?