Fråga 2021/22:7 MSB:s lager för EU:s civila kris- och konflikthantering

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan tre år tillbaka EU:s uppdrag att lagerhålla, köpa in och transportera materiel till EU:s insatser för civil kris- och konflikthantering. Verksamheten bedrivs från MSB:s lager i Kristinehamn.

MSB servar förnärvarande elva EU-insatser på ett mycket resurseffektivt sätt. Verksamheten har också visat prov på en hög anpassningsförmåga under pandemin och även kunnat serva insatserna med skyddsutrustning för att hantera konsekvenserna av covid-19.

EU:s medlemsstater har gemensamt bestämt att EU ska ha en ökad kapacitet att planera och materielförsörja sina insatser. En del i detta är EU:s logistiktjänst för civila krishanteringsinsatser (Common Security and Defence Policy, CSDP, Warehouse II) som MSB 2018 fick i uppdrag att ansvara för.

Enligt uppgift bedrivs det nu ett mycket aktivt påverkansarbete från vissa länder inom EU för att MSB inte ska få ha kvar uppdraget att serva EU:s insatser för civil kris- och konflikthantering. Det skäl som bland annat anförts är att det skapas ett virtuellt lager i stället för ett strategiskt lager. Andra länder, däribland Frankrike, har också gjort anspråk på att få ta över den verksamhet som MSB bedriver i Kristinehamn.

Arbetet med EU:s civila insatser är högt prioriterat av såväl regeringen som oppositionen. Detta har till stora delar varit en svensk paradgren inom ramen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Att få rätt materiel på plats i rätt tid är avgörande för att en insats ska kunna starta snabbt och genomföras effektivt. Det kräver att det finns befintliga lager, vilket inte minst har visats under covidkrisen. En avveckling av den verksamhet som bedrivs av MSB:s lager i Kristinehamn skulle skada kontinuiteten i logistikförsörjningen av EU:s civila insatser.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkra att MSB fortsatt kan vidmakthålla uppdraget att serva EU:s insatser för civil kris-och konflikthantering?