Fråga 2021/22:697 Vårdnadshavares rätt att ta del av omyndiga barns digitala vårdkontakter via 1177

av Camilla Brodin (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tonårsföräldrar kan i dag upptäcka att man blivit utestängd från sina barns tand- och sjukvårdskontakter på 1177. Möjligheten att beställa ett pandemitest, kolla när recept löper ut eller ändra en tandläkartid digitalt åt sin tonåring finns inte.

Den bakomliggande tanken är förstås att värna om barnens integritet med barnkonventionen och ”barnets bästa” som grund. Men vi har samtidigt en myndighetsgräns på 18 år, och som förälder är man ansvarig för sitt barn ända till dess.

Vi behöver naturligtvis ha respekt för tonåringars olikheter och olika livssituationer, och därför behövs både möjligheten för den unge att sekretessbelägga sin kontakt med ungdomsmottagningen samt möjligheten att dela den med vårdnadshavare. Med den moderna teknik som finns i dag bör detta vara rätt enkelt att hantera.

För de familjer där barn har allvarliga sjukdomar eller någon funktionsnedsättning kan det bli negativa konsekvenser. Där barnet har en regelbunden medicinering som kräver regelbunden uppföljning av sjukvården går det inte att lägga ansvar på ett barn att hålla koll på när ett recept behöver förnyas eller att hantera läkarbesök.

Att vara förälder är den mest ansvarsfulla uppgift man kan ha. Föräldraskapet innebär att man åtar sig en viktig och betydelsefull samhällsuppgift. Därför ska samhället bidra med så goda förutsättningar som möjligt, men dagens system motverkar detta. Det är dags att myndigförklara Sveriges föräldrar och göra det möjligt för dem att sköta sina barns vårdkontakter och receptadministration digitalt så att vårdnadshavare får vara vårdnadshavare fullt ut ända tills barnet blir myndigt.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Halllengren:

 

Avser ministern att verka för att vårdnadshavare ska ges möjlighet att hantera sina omyndiga barns vårdkontakter och eventuella recept digitalt, främst via 1177?