Fråga 2021/22:694 Sveriges skärpta inreseregler

av Johan Hultberg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den pågående coronapandemin har slagit oerhört hårt mot människor och företag i gränsbygder såsom norra Bohuslän och Dalsland. Den omfattade gränshandeln har under långa perioden av pandemin tappat nära hela sin omsättning, och den viktiga besöksnäringen har lidit svårt när de norska kunderna och gästerna uteblivit. Gränspendlare har haft svårt eller helt hindrats att resa till sina arbeten i Norge, och väldigt många människor har inte kunnat träffa sina nära och kära på ett normalt vis. Detta när den gräns som människor i gränsbygden i normalfallet knappt ens tänker på men som skiljer Sverige och Norge blivit brutalt tydlig i och med framför allt Norges men nu också Sveriges mycket strikta inreseregler. 

Undertecknad har genom pandemin haft kontakt med mängder av drabbade företagare liksom enskilda privatpersoner som vittnar om många och allvarliga problem orsakade av de norska och svenska inreseregler. Inte minst har det varit och är alltjämt ett stort problem att Sverige och Norge inte förmått att samordna sina regelverk eller att skapa förutsägbarhet. Regler och rutiner har ständigt förändrats, och kommunikationen från regeringarna liksom från berörda myndigheter har ofta varit mycket otydlig eller rent av direkt motstridig. Ansvaret för detta är dels den svenska och dels den norska regeringens, men det är människor och företag i gränsbygden som får ta konsekvenserna. Med Sveriges skärpta inreseregler har situationen på nytt blivit värre för såväl företag som privatpersoner. Från och med den 28 december 2021 är det inte längre möjligt att resa till Sverige med enbart ett vaccinationsintyg eller intyg om att man tillfrisknat från covid-19. Nu krävs dessutom testintyg av samtliga resenärer som inte är svenska medborgare. Det finns som tur är vissa undantag, såsom för gränspendlare, men för de allra flesta krävs ett intyg om ett negativt covidtest. Ett krav som i praktiken är mycket svårt att uppfylla då Sverige, till skillnad från Norge, inte har upprättat några testcenter vid gränsen. 

Så här skriver Martin från norra Bohuslän i ett mejl till Justitiedepartementet och undertecknad med anledning av de nya svenska inresereglerna: 

”Jag saknar att min Norska särbo Elisabeth inte kan besöka mig och mina ungdomar på ett normalt vis! I två år har vi kämpat nu! 

Men återigen har stränga reserestriktioner splittrat familjer, släkt och särbos i de nordiska länderna. Genom hela pandemin med Covid-19 är det familjer som bor runt gränserna som drabbats hårdast. Både de som pendlar för att arbeta och de som vill vara med sina nära och kära. Genom pandemin har oftast Sverige stått för en mjukare linje men den senaste återtagna restriktionen med ett negativt PCR/Antigen test innan ankomst till Sverige försvårade verkligen samvaron för min familj. Norge har haft hårdföra regler på gränsen och sedan i höstas har de börjat testa fullvaccinerade. Skillnaden är att Norska regeringen har förberett för det med teststationer på gränsen vilket ändå gjort det möjligt för familjer att mötas. Att få tag i ett PCR test och få det i mobilen i tid innan en planerad resa är näst intill omöjligt både i Norge och Sverige. Detta blir i praktiken en stängd gräns.” 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att ta initiativ till att upprätta testcenter vid de största gränsövergångarna in till Sverige, eller är det regeringens avsikt att de nya kraven om intyg om negativt resultat från covidtest i praktiken ska innebära att den svenska gränsen för exempelvis många norska medborgare ska vara stängd?