Fråga 2021/22:691 Bistånd som påtryckningsmedel

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Den av Socialdemokraterna ledda regeringen har under de senaste åren med kraft och tydlighet förfäktat linjen att bistånd inte ska användas som påtryckningsmedel mot länder vilka vägrar att ta emot egna medborgare. Tanken på sådana åtgärder har framförts, och regeringen har också besvarat frågor och interpellationer på detta tema. Hållningen har varit entydig: ”Angående biståndet, anser regeringen att ett villkorande av bistånd kopplat till migrationssamarbete inte vore en ändamålsenlig metod, utan skulle snarare kunna vara kontraproduktivt.”

Onsdagen den 29 december 2021 uttalar sig statsrådet Morgan Johansson: ”Regeringen vill att fler personer som inte har rätt att vara i Sverige ska utvisas till sina hemländer.

Biståndet ska nu användas som ett påtryckningsmedel för att verkställa fler utvisningsbeslut.”

I förhållande till tidigare intagen position får detta sägas vara en förändring och ett närmande till önskemål framförda från andra partier och dess företrädare.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet och regeringen att redovisa de resonemang och överväganden som ligger bakom att uppfattningen ändrats till att bistånd nu kan användas som påtryckningsmedel samt varför en sådan åtgärd inte längre anses vara kontraproduktiv?