Fråga 2021/22:690 Studiestöd för fristående kurser vid enskilda utbildningsanordnare

av Pia Steensland (KD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Enligt 1 kap. 2 § studiestödsförordningen (2000:655) är det regeringen som bestämmer vid vilka läroanstalter och utbildningar som studerande kan få studiestöd. Läroanstalterna och utbildningarna anges i bilagan till studiestödsförordningen.

När det gäller studiestöd för studier hos enskilda utbildningsanordnare, dvs högskolor som drivs av andra aktörer än staten (till exempel av stiftelser eller föreningar), anges det i studiestödsförordningen att studiestöd kan bifallas om utbildningen kan ingå i en examen som utbildningsanordnaren får utfärda med stöd av lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda vissa examina eller av regeringen bedöms motsvara en utbildning som kan ingå i en högskoleexamen.

Det har kommit till min kännedom att Centrala studiestödsnämndens (CSN) tillämpning av studiestödsförordningen medför att vissa studenter som läser fristående kurser vid högskolor som är enskilda utbildningsanordnare inte beviljas studiestöd. Grunden för tillämpningen är troligtvis att fristående kurser inte nämns explicit i den ovan nämnda bilagan till studiestödsförordningen.

Med andra ord tolkas studiestödsförordningen så att studiestöd enbart kan lämnas för studier vid enskilda utbildningsanordnare som kan leda till en examen vid den specifika högskolan.

Denna tolkning medför att en student som är beroende av studiestöd och vill bygga sin utbildning genom att läsa fristående kurser vid olika universitet och högskolor hindras från att läsa kurser vid enskilda utbildningsanordnare. Detta torde vara i strid med intentionen i högskoleförordningen som främjar studenternas valfrihet kring möjligheten att bygga en egen utbildning och därefter söka en generell examen.

Baserat på ovanstående önskar jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Är ministern och regeringen villiga att revidera studiestödsförordningen (eller dess aktuella bilaga) för att möjliggöra att studenter som läser fristående kurser vid enskilda utbildningsanordnare blir berättigade studiestöd?