Fråga 2021/22:689 Bistånd och utvecklingsstöd till Mali

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

En tid har det spekulerats i samröre mellan den styrande juntan i Mali och Ryssland samt ryska intressen. Det har tydligt markerats från länder som Sverige mot ökända Wagnergruppen som tillhandahåller legosoldater och lönnmördare: Någon form av överenskommelser medför konsekvenser.

Riksdagen har nyligen i beslut ställt sig bakom fortsatt närvaro i FN-insatsen Minusma och den franskledda missionen Takuba, men samtidigt har i det betänkande utrikesutskottet tagit fram funnits skarpa skrivningar vad det gäller om Mali prioriterar relationer med Ryssland framför de fredsbidragande länder som är på plats.

Den 23 december ökade misstankarna att Mali verkligen inlett samarbete med Wagnergruppen samt att ryska leveranser var att vänta. Det försämrar ett redan dåligt säkerhetsläge. Till detta ska adderas en oförmåga att överlämna makten till civilt styre och genomföra val i februari 2022, vilket tidigare utlovats.

Sverige har tidigare använt bistånd som påtryckningsmedel men också för att markera att utvecklingen går i helt fel riktning när det gäller demokratisk standard. I ett skarpt uttalande från truppbidragande länder – däribland Sverige – sägs den 23 december: ”We deeply regret the choice of the Malian transitional authorities to use already scarce public funds to pay foreign mercenaries instead of supporting the Malian Armed Forces and public services to the benefit of the Malian people.”

Ifall nu de maliska myndigheterna väljer att använda begränsade offentliga medel till vapen och krigföring – utöver att landet i sig styrs av en junta – måste närvaron av svenska skattebetalares pengar ifrågasättas. Ambitionen måste vara att utvecklingen ska gå i rätt riktning i stället för i fel.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder i fråga om bistånd och utvecklingsstöd till Mali som konsekvens av den hårda kritik som samtidigt framförs över hur den styrande juntan använder de begränsade offentliga medel som finns att tillgå?