Fråga 2021/22:688 Fängslande av journalister i Vietnam

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tisdagen den 14 december 2021 dömdes journalisten Pham Doan Trang till nio års fängelse i Vietnam efter att ha publicerat material om bland annat situationen för mänskliga rättigheter och polisbrutalitet i landet. Domstolen menade att Trang begått antistatliga handlingar och dömdes för att bedriva propaganda mot staten. Flera länder och människorättsorganisationer har fördömt domen. Trang har vid flera tillfällen blivit inbjuden av delar av det internationella samfundet för att prata om mänskliga rättigheter i Vietnam och har vid flertalet tillfällen blivit arresterad på grund av sitt yrkesutövande och sin aktivism. Under rättegången vittnar Trang själv om att hon gripits 25 gånger sedan 2015.

En dag efter fängslandet av Trang, den 15 december, dömdes två personer till långa fängelsestraff och husarrest efter vad som återigen beskrivs som antistatliga handlingar och för att bedriva propaganda mot staten. Personerna, som varit aktiva på Facebook, anklagas för att ha publicerat videoklipp och artiklar med syftet att provocera fram protester och smutskasta myndigheter. Det uppges ha handlat om markdispyter från förra året som ledde till att poliser och bönder dog.

Yttrandefriheten är inskränkt i Vietnam, och den kraftiga censureringen av medier medför att begränsat med kritik tolereras. Vietnam är dessutom ett av de länder som fängslar flest journalister i världen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att fördöma politiskt motiverade fängslanden av journalister i Vietnam?