Fråga 2021/22:683 Framtidens forskningsisbrytare

av Pål Jonson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige har i dag fem isbrytare. Tre av dessa (Ymer, Atle och Frej) tillhör den så kallade Atleklassen och tillverkades på 1970-talet. De tre Atleisbrytarna används för att hålla farleder i Östersjön och Bottniska viken öppna. Vidare finns den kombinerade isbrytaren och forskningsfartyget Oden. Under vintrarna används Oden för isbrytning i Bottniska viken. Somrarna chartras hon ut för forskningsexpeditioner i Arktis. Slutligen finns den mindre isbrytaren Ale som opererar i Vänern.

De tre isbrytarna i Atleklassen behöver nu bytas ut efter snart 50 år i tjänst. Därför har Sjöfartsverket tillsammans med den finska motsvarigheten Trafikledsverket under ett års tid arbetat med designen av framtidens isbrytare. I oktober i år presenterades förslag på design, och en intresseförfrågan har gått ut till tänkbara leverantörer inför bygget av fartygen. Sjöfartsverket föreslår att finansieringen tas via den nationella infrastrukturplanen.

Även forskningsisbrytaren Oden närmar sig sin fulla livslängd. Därför fick Utredningen om organisation, styrning och finansiering av forskningsinfrastruktur tilläggsuppdraget att se över alternativ för hur Oden framgent kan ersättas och finansieras.

Utredaren Tobias Krantz har därför analyserat möjligheter och kostnader för Sverige att hyra in sig på andra länders fartyg, hyra ett helt fartyg eller att Sverige självt ska nykonstruera en forskningsisbrytare.

Utredningen landar i att det bästa alternativet för svensk polarforskning är att Sverige nykonstruerar en forskningsisbrytare. En nykonstruktion kräver dock enligt utredningen en avsevärd ambitionsökning avseende polarforskning och Sverige som polarforskningsnation då finansieringsbehovet ökar.

Utredningen föreslår vidare att regeringen överväger att betrakta ett nytt polarforskningsfartyg som en samhällsinvestering. Som samhällsinvestering bör ett polarforskningsfartyg finansieras med anslag.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att gå vidare med de förslag som presenteras i slutbetänkandet Stärkt fokus på framtidens forskningsinfrastruktur (SOU 2021:65) när det gäller ersättaren till forskningsisbrytaren Oden?