Fråga 2021/22:681 Turkiets användning av kemiska vapen

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Att kurderna tidigare utsatts för kemiska vapen genom historien är välkänt. 1986–1990 dog cirka 10 000 kurder av kemiska vapen under Saddams regim. Sedan den 23 april 2021 har Turkiet utfört gränsöverskridande militära operationer i norra Irak, ett område som kontrolleras av kurder. Turkiets militära operationer, som pågått sedan 1983, strider mot Iraks suveränitet och har lett till stort lidande hos den civila befolkningen.

Fortsatta militära operationer är inte lösningen, i stället krävs dialog och politiska förhandlingar för att skapa säkerhet och stabilitet. Det är oroväckande med de rapporter vi får ta del av om att Turkiet i dag använder sig av kemiska vapen och vapen som är förbjudna av OPCW. Rapporter om att Turkiet utfört kemiska attacker måste tas på allvar. Användning av kemiska vapen är ett krigsbrott och bryter mot folkrätten. FN-konventionen om förbud mot kemiska vapen som trädde i kraft 1997 utvecklade Genèveprotokollets förbud mot användning av kemiska vapen i krig. Attackerna strider mot internationell rätt och påminner om Turkiets militära invasion i norra Syrien som lett till en ockupation.

I oktober 2021 bekräftade Turkiet att de förlänger sina militära operationer i både Irak och Syrien med ytterligare två år. Förutom att militära attacker i de kurdiska delarna av Irak skapar spänningar mellan den irakiska och turkiska regeringen leder det framför allt till stort lidande för den civila befolkningen i området. Därför måste rapporter om kemiska vapen, vars användning medför allvarliga konsekvenser för civila, behandlas seriöst och undersökas närmare.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern och regering att fördöma Turkiets kränkningar av Iraks territorium samt användningen av kemiska vapen i norra Irak?