Fråga 2021/22:676 Avgiftshöjningar för sjöfarten

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsverket avser att höja bland annat farleds- och lotsavgifter kraftigt 2022, vilket kan påverka näringslivets konkurrenskraft och sjöfartsnäringen negativt. Det gäller inte minst den industri och transportsektor som 2020 och 2021 drabbats av coronapandemins effekter på olika sätt.

Näringslivets transportråd, Transportföretagen, Svensk Sjöfart och Sveriges Skeppsmäklareförening har protesterat i ett öppet brev till infrastrukturministern i december 2021, bland annat mot Sjöfartsverkets beslutade avgiftshöjningar 2022. Man vill att regeringen skyndsamt uppdrar åt Sjöfartsverket att se över sitt beslut i syfte att skjuta på hela eller delar av höjningarna. Man lyfter också att modellen för finansiering till Sjöfartsverket inte är hållbar och behöver ses över.

Risken med avgiftshöjningarna är att om det blir för dyrt att angöra svenska hamnar kan rutter och linjenät komma att justeras och i stället gå till andra hamnar än svenska. Det försämrar tillgången till direkta transporter för svenska företag och leder till en överflyttning av gods från sjö till land. Detta hotar framåt också välfärden och jobben samt Sveriges ekonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att bemöta intentionerna i det öppna brevet i december 2021 från intressenter för sjöfarten, i så fall hur?