Fråga 2021/22:668 Vattenförsörjningen i al-Hasakah-provinsen

av Pia Steensland (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan ett antal år har den turkiska militären kontrollerat stora delar av al-Hasakah-provinsen som ligger i norra Syrien. I det aktuella området ligger även Aloukstationen som är den enda dricksvattenkällan som försörjer staden al-Hasakah och dess landsbygd. Över 1,2 miljoner civila invånare, varav majoriteten är barn, kvinnor och äldre, är beroende av Aloukstationen för sitt dagliga dricksvatten.

Sedan Turkiet ockuperade norra Syrien har vattentillgången via Aloukstationen strypts ett flertal gånger. al-Hasakahs invånare har drabbats hårt när de i perioder har varit utan vattenförsörjning, alltifrån några dagar till några veckor och månader i sträck.

De humanitära konsekvenserna av de återkommande driftsstoppen är allvarliga i ett område som redan lider av svår torka och vattenbrist. Situationen blir än mer allvarlig under den pågående coronapandemin, när det är nödvändigt att tvätta händerna ofta i syfte att minska smittspridningen.

Baserat på ovanstående önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder är ministern och regeringen villiga att vidta för att motverka att vattentillgången stryps via Aloukstationen och därmed förhindra att barn, kvinnor och äldre i al-Hasakah-provinsen drabbas av den humanitära kris som bristen på dagligt dricksvatten medför?