Fråga 2021/22:667 Kriterier för end-of-waste

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att under 2021 analysera kvotplikt för användning av återvunnen råvara och kriterier för när avfall upphör att vara avfall. I uppdraget skulle man titta på kriterier för när avfall upphör att vara avfall och även göra en bedömning om det är aktuellt att ta fram nationella så kallade end-of-waste-kriterier. Uppdraget slutredovisades till Regeringskansliet den 25 november 2021.

Efter ett års utredningsarbete i frågan har Naturvårdsverket bland annat landat i följande slutsats:

”Naturvårdsverket bedömer att det kan vara aktuellt att införa nationella kriterier för när avfall upphör att vara avfall. Vi rekommenderar emellertid att regeringen avvaktar med att införa sådana nationella kriterier. För att kunna fatta ett välgrundat beslut om lämpligheten med nationella kriterier för vissa avfallsströmmar (som återstår att välja ut) föreslår Naturvårdsverket att vissa aktiviteter inväntas och genomförs.”

Vi från Kristdemokraterna anser att det är olyckligt att Naturvårdsverket inte har kommit längre med utredningen, då vi vet många branscher efterfrågar tydligare regler kring hur man ska kunna hantera dagens avfallsströmmar, så att avfallet kan bli morgondagens råvara.

En av alla dessa branscher är däckbranschen, som tar emot 90 000 ton insamlade däck varje år. Om det skulle finnas tydliga end-of-waste-kriterier skulle det underlätta för återvinning av dessa däck och skapa en tydlighet i hur förbrukade däck kan användas i olika nya applikationer och produkter.

Utredningen hänvisar också till det arbete pågår inom EU-kommissionen rörande end-of-waste och olika avfallsströmmar. Det är bra att frågan lyfts på EU-nivå, men vår bedömning är att om vi ska invänta EU:s beslut i denna fråga ligger det sex till åtta år framåt i tiden. Vi från Kristdemokraterna anser att miljön inte kan vänta så länge, utan vi vill att vi i Sverige ska ligga i framkant i miljöfrågor och återvinning. Nu är frågan åter på regeringens bord, med en utredning som inte tydligt har tagit ställning i det regeringsuppdrag man har fått.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser ministern och regeringen att gå vidare med frågan kring nationella end-of-waste-kriterier efter Naturvårdsverket utredning?