Fråga 2021/22:663 Företrädare för Belarus

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I samband med EU:s toppmöte om det östliga partnerskapet den 15 december markerades Belarus plats med en tom stol. Företrädare för regimen i Minsk var inte på plats. Men det kunde exempelvis Svetlana Tichanovskaja kunnat ha varit som en samlande och respekterad företrädare och symbol för sitt land. I samband med OSSE:s möte för utrikesministrar i Stockholm i början av december företräddes Lukasjenkos regim av regeringsföreträdaren Vladimir Makei. Och det samtidigt som Svetlana Tichanovskaja inte gavs möjlighet att delta.

Omvärlden och EU agerar på olika sätt mot Belarus för landets omfattande övergrepp mot den egna befolkningen men också hybridattacker på Europa samt i praktiken en statssanktionerad flygplanskapning för att fånga in journalisten och aktivisten Raman Pratasevitj. Att då ha kontakter med den regim som fördöms och samtidigt inte öppna upp för andra ledare från Belarus som företräder frihet, demokrati och öppenhet kan inspirera den ena sidan och bedöva den andra.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att i sammanhang och vid möten dit Belarus bjuds in låta demokratiföreträdare som Svetlana Tichanovskaja ges möjlighet att delta i stället för representanter för Lukasjenkos regim?