Fråga 2021/22:662 En ändamålsenlig ANDTS-strategi

av Pia Steensland (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige behöver en tydlig strategi för att minska det mänskliga lidandet och de negativa samhällseffekter som är kopplade till alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS). Den tidigare strategin löpte ut vid årsskiftet 2020/21.

Regeringen lämnade en proposition med ett förslag till ny ANDTS-strategi till riksdagen i mars 2021. Dessvärre var förslaget undermåligt på flera punkter. Regeringens strategi saknade såväl konkreta insatser som ett politiskt ledarskap. Efter förslag från oss Kristdemokrater avslog en majoritet i riksdagen förslaget. Det var välkommet. Vi kan inte acceptera en dålig strategi bara för att ha en strategi. Det vore ett svek mot inte minst alla de barn som växer upp i en familj där det finns skadligt bruk av alkohol och eller droger.

Det har nu gått sex månader sedan riksdagen uppmanade regeringen att omgående återkomma med ett förslag till en reviderad och förbättrad ANDTS-strategi. Riksdagen uttalade att det i den nya strategin ska vara tydligt vilka olika insatser som måste vidareutvecklas och genomföras samt var ansvaret för insatserna ska ligga. Den fick också ett antal tillkännagivanden, bland annat om att inrätta ett nationellt kompetenscentrum för ANDTS-prevention.

I budgetpropositionen som presenterades för riksdagen den 20 september angav regeringen att den hade för avsikt att återkomma till riksdagen om ett nytt förslag till ANDTS-strategi. Det var ett välkommet besked, men tyvärr har regeringen ännu inte agerat.

Kristdemokraterna är angelägna om att Sverige så snart som möjligt får en ny ändamålsenlig ANDTS-strategi på plats.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När avser regeringen att återkomma till riksdagen med ett nytt förbättrat förslag till ANDTS-strategi?