Fråga 2021/22:657 Mark för kärnkraftsutbyggnad

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Sverige behöver mer fossilfri energi. Fram till år 2045 räknar man med att den ökade elektrifieringen av vårt samhälle, med transporter och industri, ska öka behovet av elenergi till det dubbla. För att de olika energislagen på bästa sätt ska interagera med varandra behövs planeringsbar energi som vatten och kärnkraft för att möjliggöra en kraftig utbyggnad av vindkraften. I norr finns de stora vattenkraftverken, men i söder fattas planeringsbar kraft och här passar därför kärnkraften bra.

Statsrådet Farmanbar har redan i den allmänna debatten sagt att det inte i dag finns formella hinder för en ny kärnkraftsutbyggnad i Sverige. Men det är en sanning med modifikation. Vissa grundkrav är lagstyrda, som den via miljöbalken. Det får bara byggas på de redan befintliga områdena med kärnkraft. Vidare måste bolaget som bygger äga den mark där kärnkraftverk ska byggas.

I dag finns bara reaktorer byggda på tre platser i Sverige, i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. På dessa platser finns i dag bara tre ägare, energibolagen Vattenfall, Uniper och Fortum. Vill dessa bolag inte bygga kärnkraft kan det inte, som det ser ut i dag, lagstiftningsmässigt byggas kärnkraft i Sverige.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att verka för en lagändring för att möjliggöra för andra bolag än dessa tre ovannämnda att bygga ny svensk kärnkraft om intresse finns?