Fråga 2021/22:650 Bekämpning av pandemier tillsammans

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Sverige har arbetsmarknadsregioner som råkar ha landsgränser rakt igenom sig.

I norra Västra Götaland finns en sådan arbetsmarknadsregion. Området längs den svensk-norska gränsen i norra Bohuslän och norra Dalsland är väl integrerat i varandra; där spelar barnen på båda sidor om gränsen i samma fotbollslag, syskon som bor växelvis hos sina föräldrar kan ha en mamma i Norge och en pappa i Sverige, företag har verksamheter på båda sidorna om gränsen och många människor bor i ett land och arbetar i det andra. För att inte nämna gränshandeln och turistindustrin som försörjer väldigt många familjer i dessa gränsland.

Innan coronapandemin fungerade dessa arbetsmarknadsregionerna så gränslöst som det var möjligt och människor kunde lätt passera gränsen för att ta sig mellan arbete och hem.

När pandemin slog till med full kraft stängdes gränsen och därmed möjligheterna till arbete, företagsamhet, vänskap och familjära sammankomster. Stora problem uppstod därmed och stora värden har gått förlorade, såväl materiella som mänskliga. Det finns en stor oro för att vi kommer att ha svårt att läka de sår som uppstod genom att människor plötsligt såg varandra som vi och dom. Det finns också stor oro för att alla de som förlorat sina arbeten och därmed sin försörjning kommer att råka ut för stor psykisk ohälsa. Dessa problem, som den stängda gränsen inneburit, bör vi lära oss av för att kunna stå redo vid nästa pandemi och vid nästa kris.

Därför är det en god idé att redan nu börja arbeta med hur vi bättre ska samarbeta över gränserna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder för att främja samarbeten över gränserna avser statsrådet att vidta för att Sverige ska stå bättre rustat vid nästa kris?