Fråga 2021/22:642 Återbetalning av biljettkostnad vid krav på vaccinationsbevis

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

En stor andel av arrangörerna av evenemang har valt att använda sig av det krav på vaccinationsbevis för covid-19 som infördes den 1 december. Genom att använda kravet har de kunnat undvika de införda restriktionerna gällande begränsat deltagarantal.

Det är enbart de personer som är vaccinerade mot covid-19 som kan erhålla vaccinationsbevis. De som genomgått sjukdomen och därmed har erhållit naturlig immunitet utesluts från att erhålla sådant bevis, liksom de som är ovaccinerade.

Konsumenter som inte är vaccinerade och som bokat evenemang innan kravet på vaccinationsbevis infördes kan inte längre utnyttja sina biljetter till olika evenemang och föreställningar. Då frågan om återbetalning vid krav på vaccinationsbevis inte har prövats rättsligt finns inga uttalade riktlinjer för om, och i så fall hur, dessa konsumenter kommer att få pengarna tillbaka för betalda biljetter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Kommer statsrådet att verka för att omgående förtydliga reglerna gällande återbetalning av evenemangsbiljetter vid krav på vaccinationsbevis?