Fråga 2021/22:641 Vaccinbevis till personer som vaccinerats med godkänt vaccin

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan den 1 december finns det en möjlighet för arrangörer att kräva vaccinbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För att få ett vaccinbevis utfärdat av E-hälsomyndigheten i Sverige ska man ha vaccinerat sig mot covid-19 i ett av de 52 länder som är en del av EU:s system för digitala vaccinationsintyg. Enligt uppgifter som publicerades i SVT Nyheter den 15 december är det dock flera fullvaccinerade personer i Sverige som inte kan få ett svenskt vaccinbevis. Detta beror på att de har blivit vaccinerade i länder som inte ingår i EU:s digitala system, trots att de blivit vaccinerade med ett vaccin som är godkänt i EU. Därtill finns det flera utbytesstudenter som har vaccinerats i Sverige men saknar svenskt personnummer eller samordningsnummer. SVT Nyheter rapporterar att det i flera andra EU-länder finns tillvägagångssätt för att möjliggöra utfärdandet av ett EU-godkänt vaccinbevis för dessa grupper men att det i nuläget saknas ett sådant system i Sverige.

Sverige är ett internationellt land som har flera utbytesstudenter, och flera av våra medborgare bor utanför EU/ESS. Det är inte rimligt att personer i Sverige som är fullvaccinerade med ett av EU godkänt vaccin ska nekas ett svenskt vaccinbevis. Det är därför av yttersta vikt att relevanta myndigheter skyndsamt ser till att det finns ett system på plats som möjliggör utfärdandet av vaccinbevis till dessa grupper.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser socialministern att skyndsamt agera för att de som har fullvaccinerats med ett av EU:s läkemedelsmyndighet godkänt vaccin ska kunna få ett svenskt vaccinbevis?