Fråga 2021/22:636 Utbyggnaden av bredband

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Post- och telestyrelsen (PTS) ska dela ut statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur. Stödet ska öka tillgången till bredband av god prestanda för hushåll, arbetsställen och fritidshus. Stöd ges för utbyggnad i områden utanför tätort där det saknas nästa generations accessnät (NGA-nät) och där utbyggnad av NGA-nät på kommersiell väg inte förväntas ske inom de närmaste tre åren. Stödet tilldelas genom en konkurrensutsatt urvalsprocess.

PTS skriver bland annat att de har möjlighet att dela ut statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur enligt bestämmelserna i förordningen (2020:266) om statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur (stödförordningen). Stödet ska delas ut i syfte att öka tillgången till bredband med god prestanda. PTS har i underlaget för utlysningen, som beslutades den 17 maj 2021, förklarat hur tilldelningen går till och talat om vilka villkor som kommer att gälla för stödet.

Värmland fick enbart 0,9 procent av de avsatta bidragsmedlen, vilket i sig kan ifrågasättas. Det har framgått från flera sökande parter att utskrivningen var mycket bristfällig, bland annat gällande vilka byggnader som ansågs bidragsberättigade och vilka som inte var det. Det fanns fastighetsägare av förfallna hus som kunde söka och andra hus som i dag är permanent bebodda där ägaren inte kunde söka. Enligt ansvariga på bland annat regionerna var det så på flera ställen runt om i landet. Här har alltså myndigheten tagit beslut på felaktigt underlag, vilket därmed lett till avslag för många sökande och landsbygden straffas än en gång, den här gången på fel grunder.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar​:

 

Tänker statsrådet verka för att i kommande regleringsbrev förtydliga ändamål och träffsäkerhet för den statliga utbyggnaden av bredbandsinfrastruktur?