Fråga 2021/22:631 Flygets pandemikostnader

av Anders Åkesson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Fortsatta ekonomiska underskott i luftfarten till följd av pandemin covid-19.

De negativa konsekvenserna av covid-19-pandemin blir nu allt tydligare. Inom luftfartens infrastruktur, som normalt finansieras genom flygbolagens avgifter, finns nu stora underskott i både infrastruktur och säkerhetssystem. Transportstyrelsen har beräknat att underskottet i de undervägsavgifter som flygbolagen betalar för att flyga i svenskt luftrum till cirka 1,6 miljarder kronor för år 2020 och för avgiftssystemet för säkerhetskontroll av passagerare (GAS) till drygt 700 miljoner. Dessa underskott växer för varje dag och Transportstyrelsen som är administratör av samtliga avgiftssystem (både system baserat på nationella regler och EU-regler) har informerat branschen om de avgiftshöjningar man måste räkna med framöver om inte något görs. Detta är då avgiftshöjningar som slår direkt på flygoperatörer och deras passagerare/gods.

Underskotten det handlar om har uppstått som en följd av att flygplatser och luftrum hållits öppet för samhällsviktigt flyg även under pandemin då den reguljära flygtrafiken var mycket liten. Även nu när viss kommersiell trafik återkommit fortsätter underskotten byggas upp. Att vältra över hela det underskott pandemin orsakat på flygtrafikens operatörer och passagerare skulle omedelbart resultera i kraftigt höjda kostnader som direkt skulle drabba tillgängligheten i hela landet samt landets tillgänglighet till andra länder. Därtill finns det en risk för ytterligare negativ klimatpåverkan då internationella överflygningar skulle ”runda” svenskt luftrum med längre total flygsträcka som följd.

Notera att Sverige har full rådighet över hur underskottet i nationella GAS-systemet (securityavgifter) hanteras och att staterna har möjlighet att kompensera för pandemins ekonomiska effekter inom SES-systemet (Single European Sky).

Situationen börjar bli ohållbar. Såväl näringslivet som den ansvariga myndigheten Transportstyrelsen har uppmärksammat Infrastrukturdepartementet på problematiken, men hittills utan något svar eller resultat.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

På vilket sätt och när avser ministern att mildra de negativa konsekvenserna av pandemiunderskotten för flyget som transportslag?