Fråga 2021/22:628 Hyresuppgifter i lägenhetsregistret

av Rasmus Ling (MP)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion (SOU 2021:50) skickades på remiss från Regeringskansliet den 7 juni 2021. Detta föranledde kraftig kritik från riksdagen, och ett misstroendevotum mot statsministern röstades igenom från riksdagen. Stefan Löfven kunde dock åter väljas till statsminister och anmäla i stort sett samma regering återigen.

Remissen av utredningen drogs tillbaka, vilket var rimligt mot bakgrund av riksdagens agerande. Utredningens huvudsakliga innehåll handlade om ett förändrat system för hyressättning, där ett system med marknadssättning av hyror i nyproduktion skulle göras, med förhandling direkt mellan hyresgäst och fastighetsägare, i stället för den modell med förhandling mellan parterna som är fallet i dag.

Utredningen innehöll dock fler förslag. Ett sådant handlade om tillgänglig information om hyror för bostadslägenheter. Det handlade om att hyresnivån på alla lägenheter skulle införas i lägenhetsregistret, så att hyror skulle vara publika för alla att ta del av. Det skulle kunna vara ett sätt att få mer ordning och reda i systemet. Inte minst för att många hyr sin lägenhet i andra eller tredje hand.

Den delen av utredningens förslag har såvitt känt inte varit föremål för kritik. Det finns goda skäl för regeringen att remittera just det förslag från SOU 2021:50 som gäller tillgänglig information om hyror. Regeringen har sagt sig vilja vända på varje sten för att komma åt brottsligheten, och att få mer ordning och reda kring bostadsmarknaden borde rimligen ingå i detta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson​:

 

Avser statsrådet att gå vidare med förslaget från SOU 2021:50 om tillgänglig information om hyror för bostadslägenheter?