Fråga 2021/22:619 Värnandet av den europeiska säkerhetsordningen i förhållande till Ryssland

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Med stor oro följer omvärlden Rysslands truppsammandragningar invid det fria och självständiga Ukrainas gränser. Det föreligger en tydlig hotbild, att addera till det krig som bedrivs mot Ukraina sedan 2014 och den illegala annekteringen av Krim. För några dagar sedan, den 10 december, intervjuades Rysslands ambassadör i Stockholm av Sveriges Radio P1. Han sa då som svar på frågan om Ukrainas rätt att fatta egna beslut som självständig nation: ”Självständigt och självständigt. Om de hade varit fullständigt självständiga i själva verket, då vore det upp till dem att avgöra sitt öde.”

Det finns skäl att befara att Rysslands ambassadör ger uttryck för den hållning Moskva intar till grannlandet Ukraina. Att inte tillerkänna Ukraina full och oinskränkt självständighet samt att ifrågasätta ett lands självklara rätt att göra egna vägval, inklusive Natomedlemskap, strider mot den europeiska säkerhetsordningen sådan den kommit till uttryck i Helsingforsavtalet från 1975. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern och regeringen att med tydlighet värna den europeiska säkerhetsordningen i förhållande till Ryssland?