Fråga 2021/22:618 Bluffmejl i försvarsministerns namn

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ekot på Sveriges Radio har kunnat skicka ut mejl som ser ut som de kommer från försvarsminister Peter Hultqvists riktiga mejladress. De falska mejlen har bland annat skickats till Försvarets radioanstalt (FRA), den myndighet som bland annat har till uppdrag att stödja informationssäkerheten hos myndigheter och statligt ägda bolag.

Detta har möjliggjorts genom att Regeringskansliet inte använder ett av skydden som gör det svårare för obehöriga att utge sig för att mejla från deras mejladresser. Medierna har tidigare rapporterat om att Regeringskansliet saknar detta skydd.

Flera it-säkerhetsexperter är kritiska mot att det är så pass enkelt att skicka mejl som ser ut som om de kommer från regeringsföreträdare. Det öppnar möjligheter för dem som vill skada Sverige att till exempel skicka desinformation eller skadlig kod i mejl som ser autentiska ut. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra att falska mejl kan skickas i försvarsministerns eller andra regeringsföreträdares namn?