Fråga 2021/22:610 Hotad strategi för fossilfri vätgas

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

I början av december 2021 presenterade Energimyndigheten ett förslag till strategi för fossilfri vätgas som kan minska de svenska utsläppen av växthusgaser med 30 procent. Samtidigt finns uppgifter om nya byråkratiska regelverk från EU-kommissionen som riskerar att slå hårt mot svensk konkurrenskraft, jobb och välfärd och som direkt motverkar den nya strategin.

Vätgas kan som energibärare framställas genom fossilfria energikällor. Tekniken har med hjälp av bränsleceller potential att ge människor världen över bättre livsförutsättningar samtidigt som naturens resurser tas till vara på ett mer effektivt sätt och det ekologiska fotavtrycket per capita minskar. Sverige har dessutom sedan länge ett fossilfritt kraftsystem där vätgasen passar väl in. Jag välkomnar därför att det nu finns ett förslag till strategi för fossilfri vätgas på bordet.

Det är dock bekymmersamt att EU-kommissionen tycks fokusera på förnybar energi och tekniska detaljer som missgynnar Sverige. Här måste regeringen agera kraftfullt och snabbt för att Sveriges konkurrensfördel, en fossilfri energimix, inte ska bli till vår nackdel.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, vidta åtgärder för att Sveriges fossilfria vätgasstrategi inte ska hindras av EU-kommissionens syn på hur vätgasen ska utvecklas?