Fråga 2021/22:606 Antivirala läkemedel för covid-19-behandling och stärkt beredskap

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Möjligheten att vaccinera mot covid-19 har gett människor hopp. Vaccinationerna minskar risken för smittspridning och allvarlig sjukdom, så att vi kan leva med mindre oro och färre begränsningar. Människor kan mötas. Företag och kulturliv kan hämta sig. Samtidigt innebär pandemin fortfarande en risk för allvarlig sjukdom för en del personer. Dessutom behöver Sverige en beredskap för att vaccinerna kan komma att ha sämre verkan mot framtida virusvarianter.

Parallellt med utvecklingen av vacciner har antivirala läkemedel utvecklats. Dessa läkemedel är verksamma mot infektion med covid-19. Allt fler länder sluter nu avtal som säkrar tillgången till dessa antivirala läkemedel.

Det är min uppfattning att även Sverige behöver ha god tillgång till läkemedel som behövs för behandling av covid-19. De behövs vid dagens situation där vaccinationsskyddet är relativt gott, så att sjukvården kan minska risken för svår sjukdom hos människor med underliggande risksjukdomar. Läkemedlen är i minst lika hög grad nödvändiga för att vara redo för olika scenarier där viruset förändras. Antivirala läkemedel utgör helt enkelt ett viktigt verktyg för att ge Sverige beredskap för sådana mutationer som leder till hög grad av genombrottsinfektioner.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilka sätt säkerställer ministern och regeringen att Sverige har tillgång till de nya, antivirala läkemedel som behövs för behandling av covid-19 vid nuvarande och kommande pandemilägen?