Fråga 2021/22:602 Pandemin och julborden

av Alexander Christiansson (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Besöksnäringen har varit en hårt drabbad bransch under pandemin. Initialt slog pandemin direkt mot omsättning och resultat, vilket sedan tvingade många i branschen att ta lån i olika former.

När statens restriktioner sedermera släppte kom ljuset i tunneln tillbaka för en kort tid, men en tuff framtid låg framför. Nu har den ökande smittan och nya restriktioner från regeringen fått privatpersoner men framför allt företag att avboka årets julbord. Ett slag mot en bransch som redan är hårt sargad. Medlemsorganisationer och medieuppgifter flaggar för behovet av akut ekonomiskt stöd för den redan hårt drabbade restaurangbranschen – och det omgående.

Regeringen har återkommande varit senfärdig i de stödåtgärder som riktats till näringslivet under pandemin. Stöden har syftat till att hålla liv i annars livskraftiga bolag i branscher som på grund av pandemin och dess följdeffekter hamnat i ansträngda situationer. När nu nya covidrestriktioner slår mot restauranger är det inte tid för senfärdighet utan för ett snabbt agerande från regeringen. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för de restaurangägare som har fått ställa in sina julbord på grund av restriktionerna, och när avses dessa åtgärder vidtas?