Fråga 2021/22:597 Placerade barns trygghet vid förvärrat smittläge

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Dagens Nyheter rapporterar om att en familjehemsplacerad fyraåring, enligt åklagarens uppgifter, sommaren 2021 inkom till Akademiska sjukhuset i Uppsala med skador på kroppen och tecken på lång tids svält. Dagen därpå blev hennes tillstånd kritiskt. Åklagarens framställan tyder på att ansvarig socialtjänst inte hade hållit ett enda barnsamtal med flickan sedan hon placerades nästan ett år tidigare. I den utredning som följer uppger socialtjänsten pandemin som skäl till att barnet inte kunde skyddas.

Från pandemins början har barnrättsexperter varnat för att de allra mest utsatta barnen kunde drabbas hårt. Kommuner larmade tidigt till länsstyrelserna om sociala problem som följd av smittskyddsåtgärderna. Enligt en enkät sammanställd av Dagens Nyheter har socialtjänst över landet ställt in besök och barnsamtal under pandemin, eller genomfört samtalen digitalt utan möjlighet att veta vem mer än barnet som befunnit sig i rummet. Socialtjänstchefer uppger att handläggare i många fall inte träffat de barn som placerats utanför den egna kommungränsen. Professorn i socialt arbete vid Stockholms universitet, Carolina Överlien, påtalar svårigheterna i att göra rättssäkra bedömningar av ett litet barns situation via telefon eller ett digitalt möte. Barn måste helt enkelt få trygga fysiska besök under en placering, oavsett var i landet de placeras och oavsett pandemiläge.

I detta nu hårdnar smittläget och restriktionerna återigen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit eller kommer att vidta för att säkra placerade barns liv och hälsa under återstoden av pandemin?