Fråga 2021/22:596 Finansiering av nya isbrytare

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikutskottet kallade nyligen till sig Trafikverket för att förhöra sig om vad som händer i Härryda och planerna med järnvägen från Göteborg till Borås. Utskottet fick då besked om att det inte går att, som planerat, gå vidare med byggandet. Trafikverket uppgav att det blir en förskjutning i tid och det gör att 8 miljarder kronor inte kommer att nyttjas på grund av detta stopp.

Då Sverige är i akut behov av tre stycken nya isbrytare, som ej är finansierade, har jag tidigare frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth hur vi ska säkerställa isbrytningen vintertid. Utan isbrytare finns stor risk att sjöfarten står stilla stor del av de kalla månaderna. Den nationella plan som Trafikverket släppte 2022–2033 gav inte medel till isbrytarna, och Sjöfartsverkets egen ekonomi klarar heller inte av att finansiera isbrytarna. Med tanke på förseningen av järnvägsbygget mellan Göteborg och Borås frigörs 8 miljarder, vilket enligt kalkyler från Sjöfartsverket kan finansiera tre stycken nya isbrytare. Även driften av isbrytarna under lång tid framöver ryms inom detta.

Om det sker en omfördelning av medel från nationell plan till nya isbrytare öppnar det dessutom en möjlighet för Sjöfartsverket att sänka farledsavgifterna.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att finansiera de tre isbrytare som Sjöfartsverket behöver?