Fråga 2021/22:588 Påtryckningar från Postnord

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I ett beslut från Post- och telestyrelsen kan Postnord få rätt att flytta och samla brevlådor till ett ställe, som får ligga högst 200 meter från bostaden. Planen är att detta ska ske från 2023, men såväl fastighetsägare som hyresgäster har reagerat starkt, då detta innebär en försämring av servicen. Man pekar på både säkerhets- och trygghetsaspekter liksom att det kan diskriminera vissa grupper som har svårt att ta sig fram 200 meter, särskilt vintertid.

I och med detta beslut har Postnord börjat skicka ut brev till sina kunder, där man i hotfull ton beskriver konsekvenserna om man inte går med på de förslag som Postnord anger. Man skriver att brev och paket då i stället kan få hämtas på Postnords egen terminal som ligger någon mil bort. Detta är inget rimligt sätt att behandla postkunder i Sverige.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar blir därför:

Vad avser statsrådet att vidta för generella åtgärder för att Postnord inte ska driva igenom sina förslag på ett sådant sätt som beskrivs ovan, där det anges att utebliven postutdelning kan bli konsekvensen?