Fråga 2021/22:579 Statushöjande saker inom Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige avviker kraftig från övriga Europa när det gäller organiserad brottslighet/gängkriminalitet, sett till de nyckeltal som man använder. Regeringens punktinsatser hjälper föga; bevis för det utgörs av dagliga rapporter från medierna men framför allt brottsstatistiken. Sedan 2015 har 30–40 personer skjutits till döds per år. Mer än en fördubbling jämfört med åren innan. Skjutningar på öppen gata, sprängningar, påverkanshot, misshandel, rån etcetera. Gängkriminaliteten och dess revirkrig har inte bromsats.

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge som kräver kraftfulla insatser mot gängkriminella/organiserad brottslighet på flera nivåer och där vi behöver tänka utanför ramarna gällande illegala vapen, status- och maktsignalering och straff med mera. Vi måste införa förbud mot statusmarkörer på anstalter, det vill säga bärande och innehav av statushöjande saker. Saker som kan skicka statushöjande signaler ska förbjudas inom Kriminalvårdens anstalter och Statens institutionsstyrelses hem för unga. Vi i Moderaterna har tidigare motionerat i frågan 2020/21 men anser att frågan fortfarande inte har utretts och att den är högaktuell och kan få allvarliga konsekvenser.

Ett förbud mot statushöjande saker inom Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse vore definitivt på sin plats under rådande läge.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern verka så att statushöjande saker begränsas enligt ovanstående exempel?