Fråga 2021/22:576 Yrkesgrupper som i sitt yrkesutövande kan komma i kontakt med kriminella gäng

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Krav på namn och personnummer på tjänstelegitimation bör tas bort, och inom vissa yrkeskategorier bör man också se över automatiskt skydd av bostadsadress.

Frågan gällande delvis anonymisering av polisanställda bör utökas till att omfatta all personal inom den så kallade första linjen, såsom polis, personal inom akutsjukvård som ambulanspersonal samt personal på akutmottagningar och utryckningspersonal inom räddningstjänsten. Dessa yrkesgrupper utsätts redan i dag för hot, trakasserier (hämndaktioner) och försök till påverkan. Riskerna kan uppstå om man ingriper mot, behandlar eller handlägger personer med kriminell bakgrund eller personer som befinner sig i olika svåra livssituationer, är svårt psykiskt sjuka eller är påverkade och/eller beroende av droger.

Det finns även andra yrkesområden i samhället som är viktiga att utreda om de också bör omfattas av viss anonymisering, exempelvis viss personal inom socialtjänsten, Migrationsverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan.

Behovet av att utöka delvis anonymisering till fler yrkesgrupper än polisen kvarstår i allra högsta grad med tanke på den tunga kriminalitet som råder i Sverige och där flera yrkesgrupper kommer i kontakt med kriminella som kan utgöra ett hot.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern verka så att fler yrkesgrupper skyddas genom anonymisering på tjänstelegitimationer?