Fråga 2021/22:574 SJ och inställda Mälartåg

av Patrik Jönsson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I november och december har SJ ställt in hundratals avgångar i Mälardalsregionen där Mälartåg, och i synnerhet Mälartågs resenärer, drabbats hårt. SJ, som alltjämt ansvarar för trafiken till den 12 december i år, skyller problemen på ett nytt personalplaneringssystem och med detta tillkommande personalbrist. Redan innan denna personalbrist uppstod borde problemet ha uppmärksammats och manuell kontroll och schemaläggning vidtagits för att inte stå inför akut personalbrist.

Problemet förefaller också vara koncentrerat till SJ:s kontrakt med Mälartåg, vilka man varit i konflikt med och valt att säga upp avtalet i förtid med. Att byta personalplaneringssystem för personal som arbetar på Mälartåg precis innan avtalet går ut kan förefalla märkligt men är SJ:s val. Det är dock ett faktum att regeringen har ett ansvar för att bolaget sköter sina åtaganden då SJ är ett statligt bolag. Det är ett underbetyg att SJ inte kan hålla sina åtaganden och försätter såväl resande och personal som Mälartåg i en ohållbar situation.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att agera på något generellt sätt för att SJ AB som ett statligt bolag skärper sin leverans av tågavgångar gentemot ingångna avtal?