Fråga 2021/22:573 Trafikverkets satsning på provocerande konst

av Patrik Jönsson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt tidningen Världen idag har Trafikverket beställt ett ”konstverk” av Cecilia Falkholt bestående av ett kvinnligt könsorgan mellan särade ben. Detta har målats i centrala Göteborg i samband med byggandet av Västlänken. Utan att göra en opinionsundersökning kan man med lätthet förstå att ett sådant verk väcker anstöt hos väldigt många människor. Dessutom har det så kallade konstverket kostat en ansenlig summa skattemedel, enligt uppgift 150 000 kronor.

Vid valet att lägga 150 000 skattekronor på att ”utsmycka” ett tillfälligt uppfört plank med en målning som kan anses som pornografisk och väcker anstöt eller att lägga dessa medel på till exempel underhåll av väg eller järnväg väljer alltså Trafikverket det förstnämnda. För egen del och mitt partis del hade vi definitivt valt det senare alternativet, att lägga pengarna på underhåll. Detta ska dessutom ses i ljuset av att Sverige har en underhållsskuld på bortemot 70 miljarder kronor och accelererar.

Om satsningen på 150 000 kronor ingår i den så kallade enprocentsregeln är den ändock ett problem. Allmänheten måste i det offentliga rummet kunna mötas av estetisk tilltalande konst utan risk att densamma avskräcker eller, som i detta fall, upplevs som tydligt stötande. Utsmyckning av konst enligt enprocentsmålet bör dessutom uppföras på permanenta byggnationer och inte på tillfälliga plank.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder för att Trafikverket ska prioritera budgetmedel till underhåll av infrastrukturen framför provocerande ”konst”?