Fråga 2021/22:571 En välfungerande infrastruktur till Trelleborgs hamn

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 30 november lämnade Trafikverket sitt förslag till nationell transportinfrastrukturplan för åren 2022–2033.

En påtaglig brist i förslaget är avsaknaden av infrastruktursatsningar till och från våra mycket viktiga hamnar runt om i landet.

Hamnen i Trelleborg, som är såväl Skandinaviens största rorohamn som Sveriges andra största hamn sett till godsvolym i ton får häpnadsväckande nog ingen del av Trafikverkets satsningar.

Trots att hamnen är särskilt utpekad av EU-kommissionen som en av fem corehamnar i Sverige och även utpekad av staten som en hamn av särskild strategisk betydelse så innefattar Trafikverkets förslag till nationell plan inga infrastruktursatsningar som kan förenkla för gods, trafik och passagerare att ta sig till och från hamnen. Hamnen hanterar 30 ankomster och avgångar varje dygn, och varje år trafikerar drygt 1 miljon lastbilar, trailrar och personbilar. Tillsammans innebär detta att cirka 10 procent av all svensk import och export går över hamnen.

Att säkerställa en god infrastruktur till våra hamnar bör vara ett riksintresse i syfte att säkerställa svensk godsförsörjning. Att Trafikverket inte inser vikten av detta är oroväckande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Ämnar ministern tillse att erforderliga och nödvändiga infrastruktursatsningar återfinns i kommande nationella transportinfrastrukturplan till stort gagn för Trelleborgs hamn, svensk godsförsörjning samt övriga svenska hamnar?