Fråga 2021/22:564 Polisens arbetsuppgifter

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I polisens egen strategi inför 2024 under övergripande mål och verksamhetsidé står det klart och tydligt att polisen ska ägna sig åt att renodla det brottsbekämpande arbetet. Man har satt ett mål där man ska bedriva brottsbekämpning och uppklaring. Därför är det inte rimligt att vissa uppgifter ligger kvar som ett ansvarsområde hos polisen. Ett sådant område är gamla gruvhål, där polisen har en skyldighet att utreda ärenden som rör dessa och anordna stängsel runt dem och bekosta detta.

”Staten har ett ansvar beträffande gamla gruvhål och det ansvaret ligger hos länsstyrelsen och polisen. Om ett övergivet gammalt gruvhål utgör en uppenbar fara för människor eller husdjur är det tillåtet att på statsverkets bekostnad anordna stängsel kring gruvhålet. Stängslets huvudsakliga ändamål är att tydligt märka ut faran. Det är polismyndighetens skyldighet att utreda ärendet och bekosta utförandet. Länsstyrelsen beslutar och ombesörjer utförandet. En praxis som nu kan sägas gälla vid tillämpningen av beslutet är att polismyndigheten arbetar fram en praktisk lösning. Den lösningen består i att markägaren, kommunen, polismyndigheten och länsstyrelsen tar var sin del av ansvaret.”

Polisen strategi är klok; de ska bekämpa brott. Därför bör vissa uppgifter som inte är av brottsbekämpande karaktär flyttas från polisen till annan lämplig myndighet. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern verka så att polisen slipper utföra uppgifter som inte är av icke brottsbekämpande karaktär?