Fråga 2021/22:556 Narkotikaöverdoser i Sverige

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Andelen människor som dör av droger i Sverige är högst i Europa, enligt en rapport som kom från EU:s narkotikabyrå hösten 2020. Sverige har 81 dödsfall per miljon invånare, vilket är näst intill fyra gånger högre än EU-genomsnittet. Bara Estland har legat högre. Förklaringarna till detta är att Sverige under lång tid haft låg tillgång till läkemedelsassisterad behandling (exempelvis Metadon och Subutex), som är en av de mest effektiva åtgärderna mot dödligheten, och att man inte heller har använt läkemedlet Naloxon, som häver överdoser, i större utsträckning.

Estland, som tidigare legat högre, har de senaste åren jobbat hårt för att få bort farliga syntetiska opioider, framför allt fentanylliknande substanser, från marknaden. De har också satsat på att dela ut överdosläkemedlet Naloxon, vilket har gjort att dödstalen sjunkit. Sverige har relativt nyss börjat med att dela ut detta läkemedel till opiatmissbrukare.

Folkhälsomyndigheten presenterade år 2020 en rapport om vad de anser behöver göras mot narkotikaproblematiken i Sverige. Flera av dessa förslag anses vara kontroversiella inom svensk narkotikapolitik. Menar vi allvar med att sänka dödstalen på grund av överdoser måste vi dock börja överväga vissa av dessa åtgärder i syfte att minska de höga dödstalen till följd av överdoser.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren​

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att minska överdoser av narkotika?