Fråga 2021/22:551 Det svenska näringslivets beroende av gaspriset

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Ingen har undgått de historiskt höga energipriserna i början av december. Skenande elpriser som får företag att tvingas dra ned på viss verksamhet och som allvarligt påverkar människors privatekonomi negativt.

På skriftlig fråga till energiminister Khashayar Farmanbar om de höga energipriserna framhåller ministern att höga naturgaspriser i norra Europa är en del av anledningen. Detta visar att den ökade integreringen av vår elinfrastruktur och den ökade handeln med el inom EU gör oss mer påverkade av priserna även i exempelvis Tyskland än tidigare.

Sverige är en starkt exportberoende nation. Vi är extra beroende av konkurrenskraftiga priser på el, då vår industri är den typ av industri som till stor del kräver mycket energi. Bland annat stålverk, gruvverksamhet, annan tung industri och skogsindustri. Vidare har de nya typer av industrier som etablerats i Sverige också en profil av att vara mycket energikrävande, som datahallar och batterifabriker.

Att då vårt näringsliv blir ökat beroende av priserna på naturgas är problematiskt. En naturgas som till stor del för svensk import kommer från Danmark men som prismässigt är starkt beroende av priserna på el via gasproduktion i Tyskland. Tyskland importerar en stor del av sin naturgas från Ryssland, ett land som står för 40 procent av världens produktion. 

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Avser statsrådet att på något sätt agera för att Sverige ska ha ett konkurrenskraftigt elenergipris och ett fortsatt relativt oberoende av priset på rysk gas?