Fråga 2021/22:549 Borttagande av höghastighetsjärnvägen från infrastrukturplanen

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I den infrastrukturplan som Trafikverket presenterade den 30 november finns en tung post för höghastighetståg, ett projekt som riskerar att tränga undan andra viktiga satsningar i infrastrukturen. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, anser att höghastighetsjärnvägen skapar undanträngningseffekter i infrastrukturplanen och att det riskerar att stoppa andra viktiga åtgärder i transportsystemet.

Den massiva kritik som flera tunga instanser riktar mot infrastrukturplanen är befogad, eftersom det görs ett medvetet val där kapitalförstöring sätts i främsta rummet. Regeringen och Trafikverket offrar övrig infrastruktur på höghastighetstågets altare.

Det helt nödvändiga underhållet och en rimlig utbyggnad av infrastrukturen får inte stå tillbaka för byggande av höghastighetsjärnväg. Många är eniga om detta, och en så tung instans som SKR behöver hörsammas.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att lyssna in SKR och agera för att Trafikverkets förslag till infrastrukturplan ska förändras så att höghastighetsjärnväg tas bort från planen?