Fråga 2021/22:503 Utlämningsavtal

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Natten mellan den 1 och 2 augusti 2020 blir 12-åriga Adriana skjuten till döds under en hundpromenad. Mordet på flickan var resultatet av en missriktad kula under ett pågående gängkrig i södra Storstockholm. Polisen har av förklarliga skäl efterlyst misstänkta mördare, men dessa personer ska ha flytt till Turkiet.

De misstänkta männen har häktats i sin frånvaro samt placerats på Interpols lista över efterlysta personer, dock fortfarande utan positivt resultat efter hela fem månader. Eftersom de misstänkta har turkisk bakgrund har de med stor sannolikhet kunnat få turkiskt medborgarskap, vilket försvårar polisutredningen mot bakgrund av att Turkiet inte lämnar ut turkiska medborgare till Sverige. Det är således ingen slump att de valt att åka till just Turkiet.

Även om det är positivt att yrkeskriminella och återfallsförbrytare lämnar vårt land ser vi här vad bristen på utlämningsavtal med länder som Turkiet kan resultera i: Mördare kan undkomma straff och fortsätta sina liv i frihet. Det ligger därför i allmänintresset att upprätta fler utlämningsavtal,  syfte att kunna lagföra kriminella med utländska medborgarskap.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att teckna utlämningsavtal med länder som Turkiet?​