av Mikael Larsson (C)
till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Sveriges kust är lång – från Bottenviken i norr, via Östersjön till Skagerak på västkusten. Årligen besöks vår kust av badgäster och turister och bidrar på detta sätt till en blomstrande besöksnäring.
Dock finns det ett stort problem som blivit värre och värre de senaste åren, och det är att båtar överges och dumpas längs våra kuster. Det kan handla om gamla segelbåtar eller motorbåtar som privatpersoner inte lägre vill ha och då väljer att dumpa. Problemet finns längst hela kusten och har uppmärksammats av medier på olika håll i landet.
Att båtar dumpas skadar miljön då oljor kan läcka ut. Det finns också ett säkerhetstänk i det att gamla båtar ligger kvar och då kan göra att andra och större fartyg inte kommer fram.
Kustbevakningen har som uppdrag att om man upptäcker en båt och det finns risk för att olja läcker så ser man till att ta bort oljan. Men man har inget uppdrag att ta bort båten. I strandnära lägen är det kommunerna som ansvarar för detta, men även där finns inget direkt tydligt ansvar. Om övergivna båtar ligger på land kan det vara en polisiär angelägenhet eller en fråga för Kronofogden. Om en övergiven båt blockerar till exempel en farled är det Sjöfartsverkets ansvar att se till att båten kommer bort. Sammanfattningsvis är det alltså många olika myndigheter och kommuner som hanterar detta, men det finns inget samlat ansvar.
Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:
Kommer ministern att vidta några åtgärder för att det ska bli tydligare att en myndighet får ett samlat ansvar för att övergivna båtar längs kusterna tas bort?