av Marléne Lund Kopparklint (M)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Vad svarar man en elvaårig flicka som har blivit utsatt för sexualbrott i sex år, och förövaren blivit dömd till tio års fängelse, som undrar varför hon inte får vård för sin utsatthet? Denna fråga kommer från en elvaårig flicka som under sex års tid blivit utsatt för sexualbrott av sin så kallade pappa. Förövaren dömdes till tio års fängelse.
Stiftelsen Allmänna Barnhusets undersökning år 2014 visade att 20 procent av alla barn blivit utsatta för sexualbrott. Nu är vi uppe i 25 procent. Alla dessa barn kommer att bli vuxna, om de överlever vill säga. Man vet att om någon har blivit utsatt för sexualbrott i barndomen ökar risken tolv gånger för suicid i vuxen ålder. Risken är stor att det blir konsekvenserna när människor inte får adekvat hjälp.
Sveriges regioner har inte verktygen för att hantera frågan på ett patientsäkert sätt. Ett tecken på detta är att det står över 1 000 sexualbrottsutsatta i kö för att få adekvat vård och behandling bara i Stockholm. Det saknas även krav på vilken typ av utbildning som ska ge den kunskapshöjning som så tydligt behövs och efterfrågas. Under 2020 anmäldes det högsta antalet våldtäkter mot barn hittills. Det var 16 procent fler än 2019.
Redan 2013 definierade WHO sexuella övergrepp som ett globalt hot mot folkhälsan och mänskliga rättigheter som kräver brådskande åtgärder. Nu krävs extra insatser på flera plan, bland annat inom sjukvård, skola, socialtjänst och polis.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:
Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att säkerställa att kunskapsbaserad utbildning gällande sexuella övergrepp mot barn finns med som ett särskilt ämne på högskolor som driver utbildningar mot yrken där man kan komma att möta utsatta barn?