Fråga 2021/22:345 Svenska drivmedelspriser

av Eric Westroth (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige är ett stort och glesbefolkat land. Vi är det tredje största landet i EU, samtidigt som vi är Europas näst mest glesbefolkade land.

Denna kombinationen gör att väldigt många i Sverige, främst de som bor i glesbygd och på landsbygd, är beroende av bilen för att klara av sitt vardagspussel, med resor såväl till och från arbetet som för att besöka släktningar och skjutsa barn till förskola och diverse fritidsaktiviteter.

Då skatten på drivmedel höjs varje år och då efterfrågan på drivmedel har ökat efter pandemin så ligger de svenska drivmedelspriserna just nu på en nivå som är bland världens högsta. Enligt sidan www.globalpetrolprices.com, har Sverige, efter Hongkong, världens högsta dieselpris och även bland de högsta bensinpriserna i världen.

Kombinationen av ett glesbefolkat land och så höga bränslepriser gör att svenska hushåll på landsbygden får lägga en oproportionerligt hög andel av sin disponibla inkomst på fordonsbränsle.

Det är fullt förståeligt att finansministern ej kan påverka världsmarknadspriset på fordonsbränslet, men då priset på fordonsbränsle i Sverige till mesta delen utgörs av skatter har politiska beslut en stor inverkan på bränslepriserna.

Såväl statsministern som infrastrukturministern har öppnat för att kompensera boende i gles- och landsbygd om de stigande drivmedelspriserna håller i sig varaktigt.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Med tanke på att Sverige nu har bland världens högsta drivmedelspriser, utan att för den skull vara världens mest köpkraftiga land, tänker ministern, inom sitt ansvarsområde, ta några initiativ för att kompensera lands- och glesbygdsboende?