Fråga 2021/22:338 FN:s säkerhetsrådsresolution om klimatsäkerhet

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I slutet av september lade Irland och Niger fram ett förslag på en resolution om klimatsäkerhet till FN:s säkerhetsråd. Även om säkerhetsrådet har diskuterat hur klimatförändringen påverkar fred och säkerhet sedan 2007 har aldrig en resolution tagits fram.

Klimatförändringens direkta effekter, som bränder, översvämningar, torka och matosäkerhet, riskerar att leda till konflikter. I regioner med många olösta samhälls- och säkerhetsproblem är denna risk särskilt stor, där ett förändrat klimat kan spä på tidigare konfliktorsaker. Inte minst gäller det Sahelregionen och Afrikas horn, samtidigt som Afrika som kontinent enbart släpper ut cirka 2 procent av världens totala koldioxidutsläpp. Klimat och säkerhet påverkar världen avsevärt ojämlikt.

Klimatförändringens ekonomiska och sociala effekter tvingar även människor på flykt. Världsbanken beräknar att 140 miljoner människor år 2050 kommer att behöva lämna sina hem till följd av ett förändrat klimat. Samtidigt uppskattar FN:s flyktingkommissariat UNHCR att över 20 miljoner människor redan nu årligen tvingas på flykt på grund av allt intensivare och frekventare extremväder.

Det är av stor betydelse att utveckla integreringen av hur klimatförändringen påverkar fred och säkerhet. Förutom att det är en ytterligare påminnelse om att vi måste göra stora förändringar för att begränsa klimatförändringen i sig, ställer det också frågan om hur klimatrelaterade säkerhetsrisker ska bemötas. Vänsterpartiet anser att Sverige, som var med och bildade en FN-mekanism för klimat och säkerhet, ska stå bakom och stödja framtagandet av en resolution om klimatsäkerhet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern och den svenska regeringen att stå bakom och stödja framtagandet av en resolution inom FN:s säkerhetsråd om klimatsäkerhet?