av Johan Pehrson (L)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
Sverige och Norge har en omfattande samverkan i polisiära frågor, vilket är till stor nytta för bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet i båda länderna. Samarbetet hade kunnat fördjupas ytterligare om även Norge varit medlem i EU, men även i dag finns väl etablerade strukturer för samverkan på bilateral nivå.
Ett exempel är den lagstiftning som infördes 2020 med anledning av 2018 års avtal med Norge om samarbete mellan särskilda insatsgrupper i krissituationer. Det är numera möjligt för den svenska polisen att ta emot bistånd från norska särskilda insatsgrupper. Biståndet ska lämnas till en svensk särskild insatsgrupp och kan bestå av utrustning, expertis eller genomförandet av operationer där norska tjänstemän agerar i en stödfunktion. Vid operationer av det senare slaget ska norska tjänstemän få ges polisiära befogenheter i Sverige.
Ett annat konkret exempel är den gemensamma norsk-svenska polisstation som är på väg att uppföras vid riksgränsen vid Eda i Värmland. Stationen blir unik i sitt slag och kommer att göra det möjligt att tillsammans jobba vidare operativt, med en lokal problembild. Tanken är att både operativ personal och utredare ska samarbeta inne på stationen.
Det finns all anledning att ytterligare fördjupa det polisiära och brottsbekämpande samarbetet med Norge. Banden mellan våra länder är mycket starka, och vi delar ansvaret för en landgräns som är 160 mil lång.
En omständighet som det inte går att blunda för är också att Norge har en betydande övertalighet bland poliser, samtidigt som polisbristen är skriande i Sverige. Den nu pågående utbyggnaden är inte tillräcklig, utan på sikt bör Sverige nå upp till det europeiska snittet för polistäthet.
Det finns all anledning att arbeta för att ytterligare fördjupa det polisiära samarbetet med Norge på ett sätt som skapar mervärde för båda länderna och även bidrar till att dämpa effekterna av den stora polisbristen i Sverige. Kravet om svenskt medborgarskap för att få anställning som polis i Sverige ska inte ändras. Eftersom det för nordiska medborgare bara krävs två års hemvist i Sverige för att kunna ansöka om svenskt medborgarskap kan det dock inte uteslutas att det skulle kunna vara aktuellt att i viss utsträckning överväga skräddarsydda kompletterande utbildningar för norska poliser som skulle kunna vara intresserade av att söka sig en framtid i samma yrke i Sverige.
Min fråga till statsrådet Mikael Damberg blir därför:
Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att ytterligare förstärka det polisiära samarbetet med Norge och även att underlätta för utbildade norska poliser att finna en framtid i samma yrke i Sverige?